فهرست مطالب

نشریه علوم اجتماعی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید علیرضا افشانی*، حمیده شیری محمدآباد صفحات 1-27
    هدف از انجام دادن پژوهش حاضر، بررسی رابطه شاخص های اقتصادی با نشاط اجتماعی در مقیاس کشوری به تفکیک استانی (30 استان) بود که به روش تحلیل ثانویه انجام شد. داده های مربوط به نشاط اجتماعی از مطالعه منتظری و همکاران (1391) و داده های مربوط به شاخص های اقتصادی از نتایج آمارگیری کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر مرکز آمار ایران (1391) اخذ شده بود. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل توصیفی (میانگین، انحراف معیار، حداقل نمره، حداکثر نمره) و تحلیل استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون) استفاده شد. یافته ها نشان داد که میانگین شاخص کلی شادکامی 43/3 است و در سطح متوسطی قرار دارد. بیشترین میانگین نشاط اجتماعی با 69/3 به استان زنجان متعلق است و کمترین مقدار این متغیر 12/3 است که به استان یزد تعلق دارد؛ بنابراین استان زنجان، شادترین استان کشور محسوب می شود. علاوه بر این، بر طبق نتایج مشخص شد که بین شاخص های اقتصادی مختلف نظیر ضریب جینی، نرخ مشارکت، ارزش افزوده، نرخ اشتغال ناقص، نرخ بیکاری، سرانه تولید، سرانه ارزش افزوده و سهم اشتغال صنعت از کل اشتغال با نشاط اجتماعی رابطه معنا دار وجود نداشت؛ بنابراین به رغم تصور عمومی، میزان اثرگذاری شاخص های اقتصادی بر نشاط اجتماعی شهروندان ضعیف است و سهم ضعیف آن را در تبیین نشاط اجتماعی می توان چنین تشریح کرد که شاخص هایی چون اشتغال کامل، نرخ بیکاری پایین، ضریب جینی بالا و مواردی از این دست به تنهایی نمی توانند در شادکامی افراد اثر داشته باشند.
    کلیدواژگان: شاخص های اقتصادی، نشاط اجتماعی، اشتغال، بیکاری، استان های ایران
  • جواد افشارکهن*، اسماعیل بلالی، اعظم صدری صفحات 29-59
    امروزه تلاش برای استحکام خانواده ها یکی از مهم ترین مسایل در جهان در حال تغییر است. مراد از خانواده مستحکم صرفا در زیر یک سقف زندگی کردن نیست. ثبات به این مسئله اشاره دارد که آیا ازدواج سالم باقی می ماند یا اینکه منحل می شود. حال اگر خانواده را یک فضای اجتماعی در نظر بگیریم که موقعیت افراد (در این تحقیق زوجین) در آن برحسب حجم و نوع سرمایه آنان مشخص شود و کارکرد های سرمایه را به عنوان یک رابطه اجتماعی که به دارنده خود قدرت و منزلت اعطا می کند در نظر بگیریم، پس در این پژوهش برآنیم تا به بررسی این مسئله بپردازیم که مکانیسم تاثیر سرمایه های فرهنگی و اقتصادی زوجین بر میزان استحکام خانواده چگونه است؟ هدف از پژوهش حاضر بررسی  مکانیسم تاثیر سرمایه های فرهنگی- اقتصادی زوجین بر میزان استحکام خانواده در شهر سنقر است. مکانیسم های درنظرگرفته شده در این پژوهش ساختار قدرت در خانواده و نوع روابط زوجین است که سرمایه های فرهنگی و اقتصادی از طریق آن ها بر استحکام خانواده تاثیر می گذارند. در تدوین چارچوب نظری این پژوهش، ترکیبی از نظریه های مربوط به خانواده مستحکم، نظریه های مربوط به مکانیسم ساختار قدرت، نظریه های مربوط به مکانیسم نوع روابط و نظریه سرمایه فرهنگی-اقتصادی بوردیو استفاده شده است. روش مطالعه حاضر کمی و پیمایشی بوده و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه ساخت یافته و استاندارد گردآوری شده است. جامعه آماری همه خانوارهای شهر سنقر بودند و با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 373 نفر محاسبه شده است. روش نمونه گیری طبقه ای است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیشتر خانواده ها در این شهر از لحاظ استحکام خانواده جزو خانواده های نسبتا متوازن و منسجم هستند. از لحاظ مکانیسم ساختار قدرت، بیشتر زوجین دارای میزان مشارکت کم در درون خانواده هستند و از لحاظ نوع رابطه بیشترین درصد زوجین دارای رابطه نیمه دموکراتیک اند. براساس نتایج تحقیق، سرمایه اقتصادی بر استحکام خانواده تاثیر مستقیم ندارد، ولی سرمایه فرهنگی هم به شکل مستقیم و هم از طریق مکانیسم بر استحکام خانواده تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: استحکام، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، ساختار قدرت، نوع روابط
  • سید کمال الدین حسینی*، مسعود ایمانیان صفحات 61-95

    این پژوهش با هدف بررسی شرایط علی، راهبردهای کنش و کنش متقابل برای تحقق کارآفرینی و شکل گیری عمل کارآفرینانه در تجارب زیسته بنیان گذاران شرکت های دانش بنیان انجام شده است. مقصود از عمل کارآفرینانه، کنشی در جهت کارآفرینی است. روش تحقیق نظریه زمینه ای و تجزیه و تحلیل داده ها کیفی بود. جامعه مطالعه شده  53 کارآفرین مشهد بودند که مصاحبه عمیق با 20 نفر انجام گرفت. تعیین کننده حجم نمونه، اشباع نظری و روش نمونه یابی بیشترین تفاوت بین مشارکت کننده ها بوده است. مقوله محوری براساس یافته های بخش شرایط علی، بازاندیشی هویت شخصی با شش زیرمقوله تنوع روش های عمل کارآفرین، رسیدن به آگاهی،  بازپرسی از خود، تصمیم گیری معطوف به آینده، تبادل اندیشه و کنش (رفت و برگشت بین اندیشه و عمل) و شیوه های جدید تفکر و زندگی حاصل شد. هویت کارآفرین یک امر «داده شده» نیست؛ بلکه به طور مرتب ساخته می شود. بازاندیشی یعنی افراد پیوسته فعالیت های خود را بازسنجی می کنند.  ویژگی ها و اقدامات فرد توسط داده ها و اطلاعات تازه، مدام بازنگری می شود و به گونه اساسی  اصلاح و دگرگون می شود. در راهبردهای کنش و کنش متقابل کارآفرینان، مدیریت، اداره کردن، انتقال دادن یا پاسخ دادن به پدیده ها تحت مجموعه خاصی از شرایط مشاهده شده از سوی کنشگران تدبیر میشود و براساس یافته های این تحقیق کیفی، کارآفرینان با اشتیاق کارآفرینانه، مهارت دیدن اثربخش، شنیدن اثربخش، مهارت حل مسئله و با تغییر در شیوه مدیریت در واکنش به شرایط به وجودآمده موفقیت را طی می کنند.

    کلیدواژگان: عمل کارآفرینانه، شرکت های دانش بنیان، شرایط علی و راهبردهای کنش، کنش متقابل کارآفرین، کارآفرینی سیال
  • هما کلالیان مقدم، یعقوب مهارتی*، مجید اشرفی، علیرضا خوراکیان صفحات 97-133

    فلسفه این پژوهش تفسیری، رویکرد آن کیفی و استراتژی آن روش شناسی نظریه داده بنیاد با رویکرد ظاهرشونده(گلیزری) می باشد که مولفه های کارآفرینی اجتماعی ایران را احصاء و مدل بومی  طراحی می نماید. جامعه مورد مطالعه خبرگان کارآفرینی اجتماعی و موسسین شرکت های اجتماعی بودند که به روش نمونه گیری هدفمند 19 نفر تا اشباع نظری انتخاب و با آنان مصاحبه عمیق صورت پذیرفت. در راستای تجزیه و تحلیل داده ها؛ از بسته نرم افزاری MAXQDA نسخه10 استفاده و فرآیندهای کدگذاری باز، انتخابی و نظری انجام گردید. جهت بررسی استحکام پژوهش نیز از چهار معیار قابلیت اعتبار، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان و تایید پذیری استفاده شد. در این مدل علل (نیازها، مسایل، چالش ها، بحران های اجتماعی و زیست محیطی؛ وجود فرصت های اجتماعی)؛ عوامل همبسته (انگیزه های فردی و اجتماعی؛ عوامل فرااجتماعی؛ دانش کارآفرینی فرد؛ پیشینه تحصیلی، دانش و تجربه پیشین؛ عوامل خانوادگی؛ ابعاد شخصیتی؛ الگوهای نقش)؛ اقتضایات (مهارت های سازمانی کارآفرینانه؛ زیرساخت های سرمایه ای؛ گونه های مختلف سازماندهی؛ همگرایی نهادهای حمایتی؛ تیم و شبکه سازی؛ داشتن مدل کسب و کار؛ مراکز آموزشی و پژوهشی؛ منتورها و مراکز رشد؛ رفع مشکلات کارآفرینان اجتماعی)؛ شرایط میانجی (مشروعیت کارآفرینی اجتماعی؛ ثبات و همه جانبه نگری؛ جذابیت فعالیت های کارآفرینی اجتماعی)؛ پیامدها (ایجاد ارزش های: معنوی؛ اجتماعی و اقتصادی)؛ عوامل زمینه ای (فرهنگی- اجتماعی؛ سیاسی؛ اقتصادی؛ قوانین و خط مشی ها؛ رسانه ها) حول مقوله محوری"فرآیند خلق ارزش اجتماعی" شناسایی شدند. پژوهش حاضر، زوایای نوین و بینش ارزشمندی در خصوص کارآفرینی اجتماعی برای محققین آینده، کارآفرینان اجتماعی، سیاست گذاران و تصمیم سازان این حوزه در کشور فراهم نموده و می تواند راه گشایی برای آنان باشد.

    کلیدواژگان: کارآفرینان اجتماعی، کارآفرینی اجتماعی بومی، فرایند خلق ارزش اجتماعی، نظریه داده بنیاد، 6 سی گلیزر
  • محمدرضا طالبان* صفحات 135-160

    این گزاره که «زنان مذهبی تر از مردانند» یکی از معدود گزاره های تعمیمی است که دانشمندان علوم اجتماعی، بالاخص جامعه شناسان دین، بر آن اتفاق نظر داشته اند. با وجود این، تبیین چرایی آن یک معمای علمی محسوب شده و نظریه های متعددی برای تبیین این شکاف جنسیتی در دینداری ارایه گردیده است. این مقاله پژوهشی با هدف وارسی اعتبار تجربی نظریه امنیت حیاتی در ایران، حول محور این پرسش سازمان یافت که تا چه حد شاخص های امنیت حیاتی می توانند شکاف جنسیتی دینداری در ایران را تبیین کنند؟ در این راستا، ابتدا استدلال های نظریه امنیت حیاتی در قالب فرضیات تحقیق فرموله گردید. سپس، با واحد تحلیل قرار دادن «استان» و استفاده از روش تطبیقی درون کشوری، فرضیه های مذکور با داده های مربوط به کلیه استان های ایران مقابله شد تا میزان انطباق و تناظر پیش بینی های نظریه امنیت حیاتی با شواهد تجربی مورد ارزیابی قرار گیرد. در نهایت، یافته های مربوط به آزمون تجربی رابطه میان امنیت حیاتی با شکاف جنسیتی دینداری در ایران با روش تطبیقی درون کشوری و تحلیل بین استانی نشان داد که هیچیک از فرضیات بازنمای تیوری امنیت حیاتی مورد تایید واقع نمی شوند. در حقیقت، یافته های این تحقیق نتوانست حمایت جدی و قابل اعتمادی برای تیوری امنیت حیاتی در تبیین شکاف جنسیتی دینداری در بافت جمعیت مسلمانان و قلمروی استان های کشور ایران فراهم آورد.

    کلیدواژگان: امنیت حیاتی، دینداری، شکاف جنسیتی مذهبی، توسعه انسانی، نابرابری اقتصادی
  • غلامرضا حسنی درمیان* صفحات 161-192

    امروزه مصرف پوشاک، کارکرد اصلی خود را تا حدود زیادی ازدست داده و در ورای تامین نیازهای واقعی، به عرصه ای برای ابراز هویت و پاسخ گویی به نیازهای اجتماعی افراد، بدل شده است.هدف از این پژوهش، تبیین جامعه شناختی مصرف نمایشی پوشاک در شهر بیرجند بوده و سعی شده است تا تاثیر عاملیت انسانی و عوامل ساختاری در تکوین این پدیده، موردبررسی قرار گیرد. ازآنجاکه محقق با تمرکز بر روی متغیرها، قصد مطالعه یک واقعیت اجتماعی از بیرون را داشته است، رویکرد مناسب، رویکرد کمی بوده است؛ لذا داده های لازم برای آزمون فرضیات تحقیق، با روش پیمایش و از طریق پرسشنامه، گردآوری شده است. بر این اساس، محقق با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، 383 نفر از ساکنان شهر بیرجند را با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، برگزیده است.اعتبار صوری ابزار از طریق قضاوت داوران، شاخص وزنی متغیرها به وسیله آزمون تحلیل عاملی و پایایی ابزار با آزمون آلفای کرونباخ، محاسبه گردیده است.نتایج این تحقیق نشان داد که متغیرهای همنوایی، تمایزطلبی، جلوه گری، فرصت های خودنمایی، محدودیت های اجتماعی و عادات مصرفی، بر مصرف نمایشی پوشاک، تاثیر معناداری داشته اند . البته دسترسی به منابع، تاثیر معناداری بر این متغیر نداشته است. به علاوه، ازنظر میزان مصرف نمایشی پوشاک، بین زنان و مردان، تفاوت معناداری مشاهده نشده است.یافته های این پژوهش، با بخشی از مباحث نظری که از سوی نظریه پردازانی چون: زیمل، وبلن و بوردیو، درباره مصارف نمایشی و کارکرد هویت بخشی آن ها ارایه شده است، در جامعه موردمطالعه، همسویی دارد.

    کلیدواژگان: مصرف، مصرف نمایشی پوشاک، بیرجند
  • عاطفه ریگی* صفحات 193-220

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی پدیدار شناسانه است. که با هدف ارزیابی کیفیت دانشگاه های ایران از بعد اجتماعی - فرهنگی انجام گردید. مشارکت کنندگان در این مطالعه 21 نفر از دانشجویان و اعضای هییت علمی دانشگاه کردستان، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه تهران و دانشگاه سیستان و بلوچستان بودند که به صورت هدفمند انتخاب و مورد مصاحبه قرار گرفتند. همچنین اعتبار و روایی داده ها با استفاده از روش بازبینی مشارکت کنندگان در پژوهش ارزیابی شد. داده های حاصل نیز با استفاده از روش تحلیلمحتوای استقرایی بر اساس پارادایم تفسیری - برساختی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که این موسسات از کیفیت مناسبی در حوزه اجتماعی - فرهنگی برخوردار نیستند و مشکلات اجتماعی - فرهنگی دانشگاه ها با دو عامل در ارتباط است که عبارتند از: عوامل سازمانی (کم توجهی به دموکراسی، صلح محور نبودن و بی توجهی به تربیت شهروند جهانی، فضامند نبودن دانشگاه، فعال نبودن انجمن های صنفی/ علمی) و عوامل فردی (آگاهی محدود جامعه و بی توجهی به علم، مشخص نبودن فلسفه زندگی، روحیات فردی متضاد با محیط آکادمیک، بی توجهی به تفاوت ها، کم رنگ شدن دین اسلام، تهاجم فرهنگی). همچنین به منظور حل مشکلات مذکور راهبردهایی از قبیل: توسعه کرسی آزاداندیشی، تعامل فرهنگی - اجتماعی با دانشگاه های جهان اسلام، ترسیم سند چشم انداز فرهنگی، شناسایی وسازماندهی نخبگان علمی.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، بعد اجتماعی فرهنگی، دانشگاه ها، کیفیت
  • محمود رضائی اترآباد، بهروز مهرام*، احمدرضا حیدریان شهری صفحات 221-255

    این مطالعه با هدف واکاوی زمینه ها و شرایط شکل گیری رقابت دانش آموزان متوسطه در شهر قوچان انجام شد. رویکرد حاکم؛ کیفی و از پارادایم تفسیری و پویش روایتی بهره گیری و برای جمع آوری داده ها، از مصاحبه ساختار نایافته استفاده شد. قلمروی پژوهش در سال تحصیلی 99 - 1398 و دو دبیرستان پسرانه در شهر قوچان بود. با بیست و دو نفر مصاحبه انجام گرفت که17 نفر دانش آموز و 5 نفر دبیر بودند. دانش آموزان مشارکت کننده با استفاده از روش گلوله برفی و بر اساس معیار دارا بودن ویژگی های رقابتی انتخاب شدند. برای اعتبار بخشی به یافته های پژوهش از فنون سه سویه سازی و توصیف غنی و وارسی متون بازنویسی شده توسط مصاحبه شونده ها استفاده شد. تحلیل یافته ها از طریق تحلیل مضمون (تماتیک) و از طریق کدگذاری باز و محوری انجام پذیرفت. گزارش این پژوهش همراستای با تجویز استفاده از زبان هنر در پژوهش های روایتی، به صورت نظم (شعر) تدوین یافت. عواملی همچون کسب محبوبیت، جلوگیری از تحقیر،توانایی رقابت کردن ، مقایسه های والدین، ،جلب توجه معلم و ترس از پیشی گرفتن رقبا؛ از جمله مواردی بود که موجب تشدید رقابت منفی بین دانش آموزان می شد. ارزیابی فعال ومستمر معلمان، ایجاد نیاز یادگیری در دانش اموزان برای ایجاد اشتیاق درونی وفراغت از جلب توجه دیگران و آموزش وآگاه سازی خانواده در خصوص آسیبهای رقابت؛ از پیشنهادهای این مطالعه بود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، رقابت، پویش روایتی، شعر، دانش آموزان
  • فاطمه صدرنبوی*، ملیحه ترشیزی، هانیه دانشور صفحات 255-285

    در دوران معاصر و هم زمان با ورود مدرنیته به جامعه ایران، زنان ایرانی به باز تعریف هویت خویش در سایه دگرگونی-های کلان اجتماعی پرداختند. اما روند تغییر نقش های سنتی زنان، و حضور آنان در سپهر عمومی، فرآیندی بی چالش نبوده است. آن ها در فرآیند هویت یابی خویش هم چنان با ساختار نابرابری جنسیتی دست به گریبانند. در این پژوهش با رویکردی فمینیستی و با روشی کیفی و پدیدارشناختی به مطالعه تجربه زیسته زنانی پرداخته ایم که با حضور در حیطه اشتغال در مطبوعات، روزگاری متفاوت با مردان هم قطار خویش را تجربه می کنند. بر این اساس با تکنیک نمونه گیری هدفمند به مصاحبه روایی و عمیق با 16 تن از زنان شاغل در مطبوعات شهر مشهد پرداختیم. تجربه توزیع نابرابر قدرت، ثروت، منزلت و فرصت ها، تقسیم کار جنسیتی، حضور کلیشه های جنسیتی، جامعه پذیری جنسیتی، حضور ایدیولوژی های جنسیتی، کوری جنسیتی محیط کار، احساس محرومیت نسبی، خود ابژه سازی و تکیه بر سرمایه جنسی توسط برخی از زنان در محیط کار، و استراتژی های زنان در برابر ساختار نابرابری جنسیتی، مضامین و مفاهیمی است که به توضیح تجربه زنان مشارکت کننده در این پژوهش از پدیده نابرابری جنسیتی در محیط اشتغال می پردازد. نتایج این پژوهش نشان داد که زنان روزنامه نگار ایرانی هنوز هم با پدیده نابرابری جنسیتی در محیط شغلی دست به گریبانند. عطف توجه به تجارب زیسته مطرح شده در این تحقیق، راهگشای گام هایی عملی در رفع موانع جنسیتی این گروه شغلی خواهد بود.

    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، زنان روزنامه نگار، پدیدار شناسی فمینیستی، روش شناسی کیفی، تجربه زیسته
  • غلامرضا جعفری نیا* صفحات 287-319

    هدف کلی این مقاله به بررسی رابطه کنش های اجتماعی، ارتباط با طبیعت با دانش محیط زیستی شهروندان ساکن بوشهر پرداخته است. اهمیت محیط زیست چه در ابعاد منطقهای و ملی و چه در بعد بینالمللی ضرورت توجه علمی به عوامل مختلف به ویژه نقش عوامل انسانی در تخریب یا حفظ محیط زیست را به همراه داشته است. در این راستا، رابطه انسان و محیط زیست به صورت خاص مورد توجه جامعهشناسان و اندیشمندان علوم اجتماعی سراسر جهان قرار گرفته است.این پزوهش بصورت پیمایش انجام شده است وجامعه آماری افراد ساکن شهر بوشهر بوده که با استفاده از جدول لین تعداد 384 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که تحلیل آن از طریق نرم افزارآموس صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان داد میان متغیر کنش های اجتماعی، ارتباط باطبیعت با متغیردانش محیط زیستی رابطه معنادار وجود دارد. نتایج معادلات ساختاری نشان داد که شاخص ریشه میانگین برابر 07/0، نسبت کای اسکویر به درجه آزادی برابر 95/2، برازش مقتصد نیز برابر92/0 می باشد. با توجه به شاخص های معادلات ساختاری مدل های ارایه شده از برازش خوبی برخوردار بوده. نتیجه اینکه کنش های اجتماعی و رابطه با طبیعت نقش مهمی در دانش های محیط زیستی دارند.

    کلیدواژگان: کنش های اجتماعی، طبیعت، دانش محیط زیستی، شهروندان بوشهر
  • تقی داور، سعید صفاریان همدانی*، فرشیده ضامنی صفحات 321-347

    این مقاله برگرفته از پژوهشی توصیفی به روش آمیخته، به منظور شناسایی ابعاد و مولفه های رهبری کارآفرینانه و بررسی تاثیر آن بر کارآفرینی سازمانی در شرکت خودروسازی سایپا در بازه زمانی زمستان سال 99، تدوین شده است. بخش کیفی پژوهش با رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد و بخش کمی بروش پیمایش انجام گرفته است. جامعه آماری شامل اعضای هییت مدیره، مدیران ارشد، میانی، کارشناسان شرکت بوده و شیوه نمونه گیری هدفمند و تصادفی طبقه ای است. داده های کیفی، از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر گروه خبرگان، و داده های کمی با تکمیل پرسشنامه توسط 358 نفر نمونه ، جمع آوری شده است. داده های کیفی از طریق فرآیند کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) و داده های کمی نیز بر اساس مدل یابی معادلات ساختاری (تحلیل عاملی تاییدی و مدل ساختاری) تحلیل شده است. براساس یافته های پژوهش، مدل رهبری کارآفرینانه با شناسایی 5 بعد و 13 مولفه، شامل هدایت گری (هدف گرایی، الهام بخشی، الگوسازی)، تسهیل گری (قابلیت ادراکی، قابلیت ارتباطی، توانمندسازی)، حمایت گری (ایجادتعهد، ایجادانگیزه، هوش هیجانی)، مربی گری (جهت گیری تیمی، مشارکت جویی) و عامل کارآفرینی (قابلیت حرفه ای، قابلیت کارآفرینی)، ارایه شده است. نتایج مربوط به شاخص های ارزیابی مدل اندازه گیری یعنی تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم و مدل ساختاری مورد آزمون در این پژوهش از جمله معیار های روایی سازه ای و پایایی و نیز شاخص های برازش مدل ها، نشان دهنده قابل قبول و مناسب بودن آنها است. نتایج این تحقیق نشان می دهد مهمترین عوامل تاثیرگذار رهبری کارآفرینانه بر کارآفرینی سازمانی در شرکت سایپا، در وهله اول عامل کارآفرین بودن خود رهبران و در وهله دوم عامل هدایت گری رهبران است.

    کلیدواژگان: رهبری کارآفرینانه، کارآفرینی سازمانی، سایپا
  • بهرام نیک بخش*، مهران حافظی صفحات 349-370

    فاصله گذاری اجتماعی یک توصیه مهم در حوزه بهداشت عمومی است، که برای کاهش شیوع بیماری کووید-19 اجرا شده است. این ویروس بخصوص در میان جمعیت جوان در حال افزایش است، اما اطلاعات دقیقی در مورد چگو نگی رفتار آنان در مورد فاصله گذاری اجتماعی وجود ندارد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کیفی است، که به بررسی چگونگی مشارکت جوانان در رعایت فاصله گذاری اجتماعی و دلایل پیروی و یا نقض دستورالعمل های بهداشتی پرداخته است. جامعه آماری جوانان(14 تا 24 ساله)، کشور است که بصورت هدفمند گزینش شده اند. همچنین داده های جمع آوری شده به صورت استقرایی کدگذاری و با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شدند. تقریبا اکثر شرکت کنندگان عنوان نمودند که، فاصله اجتماعی را رعایت کردند(81/0)619. همچنین، 344 نفر از پاسخگویان(45/0)، مواردی را از خود یا دیگران در راستای زیر پا گذاشتن پروتکل های بهداشتی گزارش نمودند، که اغلب برای دیدار با دوستان، خانواده یا افراد مهم دیگر بوده است. (51/0) 388 نفر، رعایت فاصله اجتماعی را به دلیل حکم قانونی ستاد ملی کرونا و تعطیلی مشاغل، عنوان نمودند. (32/0) 245 نفر، اعلام کردند، فاصله گذاری اجتماعی تاثیر منفی بر روابط متقابل خود با دیگران داشته است. در ادامه، برای محافظت از سلامت افراد جامعه، بیش از یک چهارم ازپاسخ دهندگان برای محافظت از سلامت دیگران(ازجمله بستگان و افراد آسیب پذیر) فاصله اجتماعی را رعایت کردند(76/0) 581 نفر. همچنین، افراد واقع در سنین19 تا 24 سال، تصورات درست و همنوا تری با قوانین بهداشتی نسبت به سایر سنین داشته اند(68/0).

    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، کووید -19، فاصله گذاری اجتماعی، جوانان، واکسن
|
  • Hamide Shiri-Mohamadabad Pages 1-27
    Although social happiness has always been an important and interesting topic, it has been emphasized as one of the central topics of many studies in recent years. Some studies indicate a relationship between economic indicators and social happiness, while some others reject such a relationship.Aiming at investigating the relationship between economic indicators and social happiness, the present research has provided a secondary analysis of the existing data in each province of Iran. The data related to social happiness have been derived from a study by Montazeri et al. (2012), and those related to economic indicators have been derived from the survey results of industrial workshops with 10 employees or more, conducted by the Statistical Center of Iran (2012).The data analysis showed that there is no significant relationship between social happiness and different economic indicators including the Gini coefficient, participation rate, value added, underemployment rate, unemployment rate, production per capita, value added per capita, and share of industry in total employment. These findings suggest that social happiness is a complex social phenomenon the causes and factors of which should be sought in other social, cultural and political areas.
  • Javad Afsharkohan *, Esmaiel Balali, Azam Sadri Pages 29-59
    Today, the efforts for strengthen a family is one of the most important issues in the changing word. The meaning ofstrongfamily is not merely living under one roof . Stability refers to the issue whether marriage will remain intact or be dissolved. Now, if we consider the family as a social space in which the position of the members( in this study, couples) is determined according to the size and type of their capital; and if we consider the functions of the capital as a social relation that gives its owner power and dignity, so in this study, we investigate this issue that: what’s the mechanism of action of the couple’s cultural and economical capital on the strengthen of family?The aim of this study is to investigate the mechanisms of economic - cultural capitals of the couples on the strength the family in Sonqor city. Considered mechanisms in this study are the power structure in family and couple relations that economic and cultural capitals through them affect the strength of the family. In development of a theoretical frame work for the study a combination of theories of a strong family, theories of mechanisms of the strucure of power, theories related to mechanism of the type of relationship, and theories of Bordio’s economical – cultural capital are used.Method of study is quantitative and survey and the data collected from structured and standardized questionnaire and by partners. The population was Sonqor all households using Cochran formula, the sample size was calculated 373 people. Sampling method is a stratified. The results showed that most of the families in this town in terms of the strengthen of family are among almost balanced and coherent families. In terms of mechanisms of power, most of the couples have little participation within the family; and is terms of the type of relationship, most of the couples have a semi- democratic relationship. According to the results, economical capita doesn’t have a direct effect on the strengthen of family, but the cultural capital affects the strengthen of family both directly and through mechanism.
  • Seeyd Kamalaldin * * Pages 61-95

    This article aims to investigate and identify causal conditions, Action and interaction strategies for entrepreneurship and the formation of entrepreneurial action in the lived experiences of the founders of knowledge-based companies. Entrepreneurial action means an action towards entrepreneurship The research method is grounded theory and the data are analyzed qualitatively. The statistical population of all entrepreneurs was 53 knowledge-based companies located in Mashhad. In-depth interviews were conducted with 20 entrepreneurs. Sample size was theoretical saturation and sampling method were the biggest differences between participants. The central category is based on the findings of the causal conditions section. Rethinking personal identity with six sub-categories of diversity including diversity of entrepreneurial methods of action, achieving awareness, self-inquiry, future-oriented decision making, exchange of ideas and actions (back and forth between thought and action) and new ways of thinking and living were achieved. Entrepreneurial identity is not a "given" thing, but is built on a regular basis. Rethinking means that people are constantly re-evaluating their activities. The characteristics and actions of the individual are constantly revised and fundamentally modified by new data and information. In the strategies of action and interaction of entrepreneurs, management, managing, transferring or answering to phenomena, and it is devised under a specific set of conditions observed by actors. Based on the findings of this qualitative study, entrepreneurs with spontaneous attachment (entrepreneurial passion), effective seeing skills, effective listening, problem solving skills, and by changing management style In response to the situation arose and somehow managing the pass to success.

    Keywords: Entrepreneurial practice, Knowledge-Based Companies, causal conditions, entrepreneurial action, interaction strategies, Fluid entrepreneurship
  • Homa Kalalian Moghaddam, Yaghoub Maharati *, Majid Ashrafi, Alireza Khorakian Pages 97-133

    The philosophy of this interpretive research is qualitative approach and the strategy used is the methodology of the Grounded theory with Glaserian or emergent approach.The statistical population of this study was experts in social entrepreneurship and the founders of social enterprises, who were selected through theoretical sampling of 19 people as a sample until the theoretical saturation and an in-depth interview was conducted with them. The research tool was a semi-structured interview. Four criteria of trustworthiness, transformability, dependability and confirmability were used to evaluate the strength of the research. In order to analyze the data in this study; the MAXQDA (Version 10) software package was used, and open, selective, and theoretical coding processes were performed. After the analysis is done during the coding process and continuous comparison, the codes with Preliminary data; 34 Concepts were extracted.In this model, the causes (needs, problems, challenges, social and environmental crises; the existence of social opportunities); Correlated factors or covariances (individual and social motivations; prosocial factors; individual entrepreneurial knowledge; educational background, previous knowledge and experience; family factors; personality dimensions; role patterns); contingencies or moderating factors (entrepreneurial organizational skills; capital infrastructure; different types of organization; convergence of support institutions; team and networking; having a business model; training and research centers; mentors and growth centers; solving the problems of entrepreneurs social); mediating conditions or variables (legitimacy of social entrepreneurship; stability and comprehensiveness; attractiveness of social entrepreneurship activities); consequences (creation of spiritual values; creation of social values ​​and creation of economic values); The context or environment (socio-cultural factors; political factors; economic factors; laws and policies; media) were identified around the central category of "social value creation process" and finally based on the research findings, the indigenous social entrepreneurship model of Iran was formed.

  • Mohammad Reza Taleban * Pages 135-160

    The statement that "women are more religious than men" is one of the few general statements that social scientists, especially sociologists of religion, have consensus on. Nevertheless, explaining why is considered a scientific puzzle, and several theories have been proposed to explain this gender gap in religiosity. This research paper was organized with the aim of examining the empirical validity of the theory of existential security in Iran, around the question of to what extent the indicators of existential security can explain the gender gap of religiosity in Iran? In this regard, the arguments of critical safety theory were first formulated in the form of research hypotheses. Then, by assign the unit of analysis to "province" and using the within country comparative method, the hypotheses were compared with the data of all provinces in Iran to assess the degree of conformity of the predictions of the theory with empirical evidence. Finally, the findings of the empirical test of the relationship between existential security and the gender gap of religiosity in Iran by within country comparative method and inter-provincial analysis showed that none of the hypotheses representing the theory of existential security are confirmed. In fact, the findings of this study failed to provide seriously and reliability support for the theory of existential security in explaining the gender gap of religiosity in the context of the Muslim population and the provinces of Iran.

    Keywords: Existential security, religiosity, Religious gender gap, Human development, Economic inequality
  • Gholam Reza Hassani Darmian * Pages 161-192

    Today, the consumption of clothing has lost some of its main function and has become a field for expressing identity and responding to the social needs of human beings, beyond meeting and meeting real needs.The purpose of this study is to explain the sociology of theatrical use of clothing in the city of Birjand and to try to examine the impact of human agency and structural factors in the formation of this phenomenon. Since the researcher intends to study a social reality from the outside by focusing on variables, the appropriate approach is a quantitative one therefore; the necessary data to test the research hypotheses have been collected by survey method and through a questionnaire. Based on this, the researcher has selected 383 residents of Birjand city using Cochran sampling formula by multi-stage cluster sampling method.Formal validity was calculated through judges' judgment, weight index of variables by factor analysis test, and instrument reliability by Cronbach's alpha test.The results of this study showed that the variables of conformity, differentiation, show-off, self-expression opportunities, social limitations and consumption habits had a significant effect on the dramatic consumption of clothing. Of course, access to resources did not have a significant effect on this variable. In addition, there was no significant difference between men and women in terms of dramatic consumption of clothing.The findings of this study are consistent with much of the theoretical discussion presented by theorists such as Simmel, Veblen, and Bourdieu about dramatic consumptions and their identity function.

    Keywords: Consumption, Dramatic Consumption of Clothing, Birjand
  • Atefeh Rigi * Pages 193-220

    The present study was conduct as a phenomenological qualitative study with the aim of evaluating the quality of Iranian universities from a socio-cultural perspective. Participants in this study were 21 students and faculty members of Kurdistan University, Allameh Tabatabai University, University of Tehran and Sistan and Baluchestan University who were purposefully selected and interviewed. Also, the validity and reliability of the data were evaluated using the review method of the participants in the study. The obtained data were also analyzed using inductive content method based on interpretive-constructive paradigm. The results showed that these institutions are not of good quality in the socio-cultural field and the socio-cultural problems of universities are related to two factors, which are: Organizational factors (lack of attention to democracy, lack of peace and disregard for the education of global citizens, lack of space in the university, inactivity of trade unions / scientific associations) And individual factors (limited awareness of society and disregard for science, uncertainty of philosophy of life, individual spirits contrary to the academic environment, disregard for differences, fading of the religion of Islam, cultural invasion) . Also, in order to solve the mentioned problems, strategies such as : developing a free-thinking chair, cultural-social interaction with the universities of the Islamic world, drawing a cultural vision document, identifying and organizing scientific elites

    Keywords: Higher Education, socio-cultural dimension, Universities, Quality
  • Mahmood Rezaieotorabad, Behrooz Mahram *, Ahmad Reza Heidarian Shahri Pages 221-255

    The aim of this study was to investigate the contexts and conditions for the formation of competition among high school students in Quchan. Approach was qualitative and technique was narrative inquiry. Unstructured interviews were used to collect data. The field of research in the academic year 2019-20 was two boys' high schools in Quchan. Twenty-two people were interviewed, including 17 students and 5 teachers. The participating students were selected using the snowball method and based on the criterion of having competitive characteristics. To validate the research findings, triangulation technique and rich description and review of texts rewritten by the interviewees were used. Thematic analysis was used to analyze the findings. Data analysis was performed through open and axial coding. The report of this research was compiled in the form of poetry. Based on the results of this study; factors such as gaining popularity, avoiding humiliation, the ability to compete with parental comparisons, attracting the teacher's attention, and the fear of falling behind competitors were among the factors that intensified negative competition among students. Active and continuous evaluation of teachers in order to improve the quality of teaching, creating a need for learning in students due to creating an inner desire and lack of attention from others, educating and informing parents about the harms of competition; were of the suggestions to face negative competition in this study.

    Keywords: curriculum, Competition, Narrative Inquiry, Poetry, Students
  • Fatemeh Sadrnabavi *, Malihe Torshizi, Hanieh Daneshvar Pages 255-285

    In the contemporary era and along with the admittance of modernity into the Iranian society, Iranian women have redefined their identities in the shadow of major social changes. However, the procedure of changing women's traditional roles as well as their presence in the public sphere has been a challenging process. These women are struggling with the structure of gender inequality in their identification process. Having employed a feminist approach and a qualitative and phenomenological method, the researchers of the present study have investigated the lived experiences of the women whose presence and employment in the press have given them different experiences as compared to their male counterparts. Accordingly, we conducted narrative and in-depth interviews with 16 women working in the press of Mashhad who were selected based on purposive sampling. Experiencing unequal distribution of power, wealth, prestige and opportunities, gender division of labor, the presence of gender stereotypes, gender sociability, the presence of gender ideologies, gender blindness in the workplace, feelings of relative deprivation, self- objectification, reliance on sexual capital by some women in the workplace, and strategies against the structure of gender inequality, are themes and concepts that explain the lived experiences of the women who participated in this study.

    Keywords: Gender Inequality, Women Journalists, Feminist Phenomenology, Qualitative Methodology
  • Gholamreza Jafarinia * Pages 287-319

    The general purpose of this article is to investigate the relationship between social actions, relationship with nature and environmental knowledge of citizens living in Bushehr. The importance of the environment, both in the regional and national dimensions and in the international dimension, has necessitated scientific attention to various factors, especially the role of human factors in the destruction or preservation of the environment. In this regard, the relationship between humans and the environment has been paid special attention by sociologists and social scientists around the world. The sample size was determined and selected using a simple random sampling method. The research tool was a questionnaire that was analyzed through Amos software. Findings showed that there is a significant relationship between the variable of social actions, the relationship with nature and the variable of environmental knowledge. The results of structural equations showed that the mean root index was equal to 0.07, the ratio of Chi-square to the degree of freedom was equal to 2.95, and the appropriateness fit was equal to 0.92. According to the structural equation indices, the proposed models have a good fit. The result is that social actions and relationships with nature play an important role in environmental knowledge. Keywords: social actions, nature, environmental knowledge, citizens of Bushehr

    Keywords: social actions, nature, Environmental knowledge, citizens of Bushehr
  • Taghi Davar, Saeed Safariyan Hamedani *, Farshideh Zameni Pages 321-347

    This article has been compiled from a descriptive mixed research method to identify the dimensions and components of entrepreneurial leadership and its impact on organizational entrepreneurship in Saipa Automotive Company in the winter of 1999.The qualitative part of the research with the Grounded Theory approach and the quantitative part has been done by survey method. The statistical population includes board members, senior managers, middle managers, company experts and the sampling method is purposive and stratified random. Qualitative data through semi-structured interviews with 14 experts, and quantitative data were collected by completing a questionnaire by 358 sample members. Qualitative data through coding process (open, axial and selective) and quantitative data have been analyzed based on structural equation modeling (confirmatory factor analysis and structural model). Based on the findings, the entrepreneurial leadership model by identifying 5 dimensions and 13 components, including guidance (goal orientation, inspiration, modeling), facilitation (perceptual capability, communication capability, empowerment), support (commitment, motivation, emotional intelligence), coaching (Teamwork, participation seeking) and entrepreneurship factor (professional ability, entrepreneurship ability) are presented. Indicators including validity and reliability criteria and model fit indices indicate their acceptability. The results show that the most important factors influencing entrepreneurial leadership on organizational entrepreneurship in Saipa are first the factor of leaders being entrepreneurs and then the factor of guiding them.

    Keywords: Entrepreneurial Leadership, organizational entrepreneurship, Saipa
  • BAHRAM NIKBAKHSH *, Mehran Hafezi Pages 349-370
    Introduction

    Social distancing is an important recommendation in the field of public health, which is implemented to reduce the prevalence of Covid-19 disease. The virus is particularly prevalent among young people, but there is no information on how they behave in terms of social distance. Covid-19 Centers for Disease Control and Prevention Do you want to change the social distance? Social distancing policies aimed at stopping the spread of the corona virus are unlikely to be effective with the launch of public vaccination programs. Instead, as the Covid-19 epidemic draws to a close, more stringent policies by governments may be in place.

    Method

    The present study is a qualitative experiment, which examines how young people participate in observing social distance and the reasons for following or violating health guidelines. The statistical population of youth (14 to 24 years old) is a country that has been purposefully selected. The collected data were also coded in the form of deployment and analyzed using descriptive statistics. In this study, based on the theoretical saturation method, no new information appeared during data analysis. Because, the theoretical saturation point is the end point for the volume of data collection. In this study, based on Strauss and Corbin analysis method for data analysis, three coding steps were performed: open, axial and selective coding.

    Findings

    Probably most of the companies stated that they observed social distance (619/81). 344 respondents (0.45) reported cases of themselves or others in violation of health protocols, which for Meeting friends, family or other important people. (51/0) 388 people stated that the observance of social distance was due to the legal ruling of the National Corona Headquarters and the closure of jobs. (0.32) 245 people stated that social distance had a negative effect on their interactions with others. Then, to protect the health of people in the community, more than a quarter of health care providers to protect the health of others (including relatives and vulnerable people) observed social distance (0.76) 581 people. Also, people between the ages of 19 and 24 actually had more accurate perceptions of health rules than other ages (0.68).

    Conclusion

    The response of young people shows that communication based on the observance of health protocols is necessary. There have also been misconceptions about not observing social distance if vaccinated. Therefore, safe health guidelines are needed for young people to interact in social life in order to maintain social distance, because these continuous links to youth social distance guidelines play an important role in limiting the prevalence of Covid-19 pandemic. In addition, young people showed that the creation of collective sacrifice in the fight against Covid-19 disease was a gift of creating a public benefit for individuals in society. Knowing that there are many of them, they stated that they have had a bitter experience of declining social interactions during this time, which has overshadowed their mental health.

    Keywords: qualitative research, Covid-19, Social distance, youth, Vaccine